Yardımcı Yan Menu
Sosyal Eklentiler
Kanola yağı nedir? Kanola yağı nasıl üretilir ve nerelerde kullanılır

Kanola yağı nedir? Kanola yağı nasıl üretilir ve nerelerde kullanılır

  • yönetim
  • | 08.02.2021 18:36
  • | kanola tohumu, kanola yağının zararları faydaları

Kanola yağı, sayısız gıdada bulunan bitkisel bazlı bir yağdır.

Pek çok insan, sağlık etkileri ve üretim yöntemleri konusundaki endişeleri nedeniyle kanola yağını diyetlerinden çıkarmıştır.

Ancak yine de kanola yağını kullanmanın mı yoksa kaçınmanın mı en iyisi olduğunu merak edebilirsiniz.

Kanola yağı nedir ?

Kanola, bitki melezlemesi yoluyla elde edilen yağlı tohum bitkisidir.

Kanada'daki bilim adamları, kendi başına erusik asit ve glukozinolatlar adı verilen toksik bileşikleri barındıran, kolza bitkisinin yenilebilir bir versiyonunu geliştirdiler. "Kanola" adı, yağı ifade eden "Kanada" ve "ola" dan gelmektedir.

Kanola bitkisi, kolza bitkisi ile özdeş görünmesine rağmen farklı besinler içerir ve yağı insan tüketimi için güvenlidir.

Kanola bitkisi kurulduğundan beri, bitki yetiştiricileri tohum kalitesini artıran ve kanola yağı üretiminde patlama yaratan birçok çeşit geliştirdiler.

Çoğu kanola mahsulü, yağ kalitesini iyileştirmek ve bitkileri yok eden maddelere karşı toleransını artırmak için genetik yapısı (GDO) değiştirilir.

Aslında, Amerika Birleşik Devletleri'nde yetiştirilen kanola mahsullerinin% 90'ından fazlası GDO'ludur.

Kanola mahsulleri, genellikle hayvan yemi olarak kullanılan kanola yağı ve kanola unu oluşturmak için kullanılır.

Kanola yağı, dizele alternatif yakıt olarak ve lastik gibi plastikleştiricilerle yapılan parçaların bir bileşeni olarak da kullanılabilir.

Kanola yağı nasıl üretilir ?

Kanola yağı üretim sürecinde birçok aşama vardır.

Kanola tohumları, bitki sapları ve kir gibi yabancı maddelerden ayrıştırılır ve temizlenir. Tohumlar önceden yaklaşık 35 dereceye kadar ısıtılır, ardından hücre duvarlarının kırılması için değirmenden geçirilir ve ince bir tabaka halini alırlar. Mısır gevreği görünümü alan tohumlar 15 - 20 dk. boyunca 80 - 105 derece sıcaklıkta buharla ısıtılan ocakta pişirilir. Pişmiş olan kanola tohumları preslenerek yağın % 50 - 60'ını çıkartır ve tohumlarda kalan diğer yağın çıkarılması için sonraki aşamaya gönderir. % 18 - 20 yağ içeren tohum pullarına hekzan adı verilen kimyasal verilerek tohum pulları iyice parçalanır. Daha sonra hekzan içeren tohum pulları 95 - 115 derece arasında buharla üçüncü kez ısıtılarak yağ çıkarılır. Elde edilen yağ buharla damıtma, fosforik aside maruz bırakma ve asitle aktive edilmiş killer yoluyla filtreleme gibi çeşitli yöntemlerle rafine edilir.

Ek olarak, margarine ve katı yağ haline getirilen kanola yağı, hidrojen moleküllerinin kimyasal yapısını değiştirmek için yağa pompalandığı başka bir işlem olan hidrojenasyondan geçer.

Bu işlem yağı oda sıcaklığında katı hale getirir ve raf ömrünü uzatır, ancak aynı zamanda süt ürünleri ve et ürünleri gibi yiyeceklerde bulunan doğal trans yağlardan farklı olan yapay trans yağlar oluşturur.

Kanola yağının besin değerlerine baktığımızda bir çorba kaşığı kanola yağında;

124 kalori, % 12 oranında E vitamini, % 12 oaranında K vitamini bulunur.

Kanola yağı, E ve K vitaminlerinin yanı sıra vitamin ve minerallerden yoksundur.

Kanola yağının zararları

Kanola, düşük doymuş yağ seviyesi nedeniyle genellikle en sağlıklı yağlardan biri olarak lanse edilir. Kanola yağı, sağlığa zararlı az miktarda trans yağ içerebilir.

Kanola yağı araştırmalarında birçok çelişkili ve tutarsız bulgu bulunmaktadır.

Bazı araştırmalar onu sağlık açısından iyi olduğunu ilişkilendirirken, çoğu araştırma ise iltihaplanmaya neden olduğunu ve hafızaya ve kalbe zarar verdiğini öne sürüyor.

Kanola yağının tüketilmesi durumunda kabızlık, kansızlık ve halsizlik gibi birçok yan etkinin görülmesi olasıdır.

Ayrıca zararlı kanola bitkisinden üretilen yağlar, bağışıklığın zayıflaması ile birlikte pek çok hastalığın nüksetmesine sebep olmaktadır.

Kanola yağının bir dezavantajı, yüksek omega-6 yağ içeriğidir.

Kanola yağının tercih edilmesinin nedenleri

Kanola yağının bir diğer tercih sebebi ise ayçiçeği yağına oranla ısıya karşı daha dayanıklı olmasıdır. Bu da kızartma yağı olarak tercih edilmesini sağlamaktadır. Ayrıca kızartma sonrası yağda tat değişikliği de oluşmamaktadır.

Dengeli bir yağ asidi oluşumuna sahip olan kanola yağı, insülin direncini dengelemekte ve glikoz toleransını da arttırdığı ileri sürülmektedir.

Kanola yağının bir diğer olumlu yönü ise doymuş yağ oranının düşük olmasıdır. Doymuş yağ oranı; zeytinyağında % 15, ayçiçek yağlarında iken bu oran kanola yağlarında % 7 civarındadır.

Bu konulara da göz atın

Bilgisayarsız Kodlama

Sitemize içerik eklemek ister misiniz ?