Yardımcı Yan Menu
Sosyal Eklentiler

Grip ile nezleyi birbirine karıştırmayın

  • yönetim
  • | 13.11.2019 21:18
  • | nezle ile grip arasındaki fark, grip ile nezle farkı nedir

Hem mevsimsel değişikliklere bağlı olarak insanların daha çok kapalı mekanlan tercih etmesi hem de okulların açılması ile çocukların da bir arada olması nedeniyle viral üst solunum yolu enfeksiyonları bu dönemde daha sık görülüyor.

Üst solunum yolu enfeksiyonlarına sıklıkla virüsler neden olmakta, nezle ve grip sürekli olarak birbirine karıştırılmaktadır. Nezle veya soğuk algınlığı, çoğunlukla rinovirüslerin neden olduğu bir hastalık. Belirtileri arasında boğaz ağrısı, burun akıntısı, öksürük ile yüz ve alın bölgesinde dolgunluk hissi bulunuyor. Nezle erişkinlerde genellikle ateşle birlikte seyretmiyor. Zorlu bir haftadan sonra şikayetler azalıyor ve hastalığın kötü dönemi geçiyor. Öksürük nezleden sonra birkaç hafta daha devam edebiliyor. Buna karşın gribe influenza virüsü neden oluyor ve daha ağır bir klinik tablo oluşturuyor.

grip ile nezle arasındaki fark

Gripte soğuk algınlığından farklı olarak 38 derecenin üzerinde ateş görülüyor ve bu durum birkaç gün devam ediyor. Şiddetli bir halsizlik ve kas ağrıları ile baş ağrısı tipik belirtiler arasında yer alıyor. Daha az sıklıkla kuru öksürük, boğaz ağrısı ve burun akıntısı şikayetleri de bulunabiliyor. Hastalık ortalama 10-14 gün kadar sürebiliyor. Üst solunum yolu enfeksiyonlarının tedavisi hastalığa göre değişiyor. Tedavi ile bağışıklık sistemi, enfeksiyonu temizleyene kadar var olan semptomların giderilmesi amaçlanıyor. Ateş ve ağrılar için ağrı kesici kullanılıyor. Bu dönemde susuzluğu engellemek için de bol bol su içilmesi, sigara kullanılıyorsa hasta iken ara verilmesine özen gösterilmesi gerekiyor. Dinlenme vücudun kendini toparlamasına yardım ediyor. Gripte antibiyotik tedavisi önerilmiyor. Çünkü bağışıklık sistemi enfeksiyonu temizleyebiliyor ama antibiyotiklerin virüsler üzerine herhangi bir etkisi bulunmuyor. Ancak viral enfeksiyon üzerine bakteriyel enfeksiyon eklenmesi durumunda antibiyotik kullanılması öneriliyor.

Bu konulara da göz atın

Bilgisayarsız Kodlama

Sitemize içerik eklemek ister misiniz ?