Yardımcı Yan Menu
Sosyal Eklentiler

Yetişkinlerin yaptırması gereken aşılar ve ne zaman yaptırılmalı

  • yönetim
  • | 11.11.2019 12:17
  • | yetişkin aşıları, hepatit a yetişkin, meningogok aşısı

Yetişkinler pek çok hastalığa karşı bağışıklık kazanmış olsa da sağlığı çok ciddi şekilde tehdit eden tetanoz ve Hepatit A'ya karşı belli dönemlerde aşı yaptırmaları gerekiyor.

Aşılardan bahsedilince akla ilk olarak çocuklar gelse de, erişkinlerin de çeşitli risklerden korunmak için aşı yaptırmaları gerekiyor. Diyabet, Kronik Obstrüktif Akciğer Hastalığı (KOAH), bağışıklık sistemini baskılayan hastalıklar, kanser tedavisi ve yaşlılık gibi durumlar kendine has korunma yöntemleri gerektiriyor. Aşılar da burada devreye giriyor. Erişkinlerin yaptırmaları gereken ve ihtiyaca göre yaptırılan aşıları aşağıda topladık.

TETANOZ AŞISI

"Kazıklı humma" olarak da bilinen tetanoz hastalığı, sinir sistemini tutan kasılmalarla devam eden, ölümcül bir hastalık. Bulaşma yolu olarak paslı çivi ya da teneke kesiği gibi nedenler akla gelse de, hastalığa yol açan bakteri toprağın üst kısımlarında da bulunuyor. Bu nedenle açık yaralar meydana geldiğinde bu aşının yapılması, 10 yılda bir yinelenmesi gerekiyor. Ancak trafik kazası gibi yaralının bilincinin yerinde olmaması halinde de bu aşı yapılıyor.

KIZAMIKÇIK AŞISI

Kızamık, kızamıkçık, kabakulak üçlüsü çocuklukta yapılmışsa, erişkinlikte yeniden aşılama gerekmiyor. Yine de kızamık epidemisinin yoğun olma riskinin bulunduğu askerlik gibi kalabalık ortamlarda tek doz da olsa aşı yapılıyor.

GRİP AŞISI

Özellikle kış mevsiminde gribe yol açan Influenza grubuna yönelik aşı, belli gruplar için büyük önem taşıyor. Kanser ve KOAH hastaları, HIV taşıyıcıları ile diyabet hastalarının bu aşıyı olması öneriliyor.

KUDUZ AŞISI

Kuduz mikrobu taşıdığından şüphelenilen bir hayvanla temasta bulunmuş kişilerin bir enfeksiyon hastalıkları uzmanına başvurması gerekiyor. Çünkü nadiren de olsa bazen kuduz mikrobu ısırmaya gerek kalmadan, hayvanın salyasından da bulaşabiliyor. Bu gibi durumlarda şüphelenilen bir nokta olduğunda kişiye kuduz aşısı yapılıyor.

PNÖMOKOK AŞISI

ABD, Avrupa ve Türkiye dahil tüm aşı guideline'larında 65 yaş üstü herkese, 50 yaş üstünde ise risk gruplarındaki kişilere bu aşı öneriliyor. Ayrıca bakımevlerinde kalanlara, KOAH hastalarına ve mikroplara karşı koruyucu özelliği bulunduğu için önemli bir organ olan dalağı alınanlara, zatürreye karşı önleyici olması açısından pnömoni aşısı tavsiye ediliyor. Her beş yılda bir yaptırılması gereken bu aşının, pnömokoksik pnömoniye karşı koruyucu olduğu belirtiliyor. Aşı zatürreden tamamen korumuyor. Çoğunlukla toplumdan kazanılmış zatürreler ise atipik yani viral etkenli hastalıklar oluyor.

HPV (HUMAN PAPILLOMA VIRUS) AŞISI

Rahim ağzı kanserine yol açan Human Papilloma Virus'e (HPV) karşı yapılan bu aşının koruyuculuğunu araştırmalar da gösteriyor. 9-26 yaş arası kızlara uygulanan bu aşıdan daha geniş bir yaş grubunun faydalanabilmesi için çalışmalar sürdürülüyor.

MENINGOKOK AŞISI

Menenjite karşı koruyuculuk kazanmak için yapılan bu aşı her yaşta uygulanabiliyor. Salgın durumunda hamilelerin de bu aşıyı yaptırması gerekiyor.

ZONA AŞISI

Türkiye'deki erişkin aşı şemasında olmamasına karşın zona aşısı da son yıllarda öne çıkan aşılardan biri. Aşı, suçiçeği virüsünün vücutta kalması ile oluşan ve inatçı, direnç düşünce aktive olan bir hastalık olan zonaya karşı koruyor.

SEYAHAT ÖNCESİ DİKKAT !

Avrupa, Amerika gibi coğrafyası ve hastalık türleri bilinen yerler dışındaki ülkelere seyahat edeceklerin, öncelikle gidecekleri bölgenin riskli olup olmadığını öğrenmesi gerekiyor. Bunun için Seyahat Sağlığı Merkezleri'ne başvurmaları tavsiye ediliyor. Hindistan'a ya da Afrika ülkelerine gidecek olanlara lokal hastalıklara yönelik olarak aşılama yapılıyor.

AŞILARIN TUTUP TUTMADIĞINI MERAK MI EDİYORSUNUZ ?

Suçiçeği, kızamık, kızamıkçık gibi temel hastalıkların antikorlarına bakılarak bilgi edinilebiliyor. Eğer bir yetişkin olarak bu hastalıklara bağışıklığınız olup olmadığını öğrenmek istiyorsanız, bu testi yaptırarak ihtiyacınız olan aşılar konusunda bilgi sahibi olabiliyorsunuz.

Bu konulara da göz atın

Bilgisayarsız Kodlama

Sitemize içerik eklemek ister misiniz ?