Yardımcı Yan Menu
Sosyal Eklentiler
Yapay zeka çeşitleri (zayıf, güçlü, süper yapay zeka)

Yapay zeka çeşitleri (zayıf, güçlü, süper yapay zeka)

  • yönetim
  • | 25.05.2020 21:23
  • | zayıf, güçlü, süper

Zayıf Yapay Zeka

Bir tek alanda uzmanlaşan yapay zeka zayıf ya da dar yapay zeka olarak adlandırılıyor. Örneğin dünya satranç şampiyonunu yenen yapay zeka elmayla armudu ayıramaz. Anatol Holt’un deyimiyle “bulunduğu odada yangın çıkmışken mükemmel bir satranç hamlesi yapan bir bilgisayar düşünün”. Peki böyle bir makine gerçekten zeki midir? Birçok insana göre değildir, ama farklı işlerde uzmanlaşmış farklı yapay zeka yazılımları bir arada düşünüldüğünde işler değişiyor.

Bir yapay zeka yazılımı gerçekten ilginizi çekecek haberleri derlerken, diğer yapay zeka hoşunuza gidecek bir içecek hazırlıyor, bir diğeri kampanya dönemine denk getirip ucuza temizlik malzemesi sipariş ediyor. Tüm bu yapay zeka yazılımları bir arada çalışarak akıllı ev yazılımını oluşturuyor, birçok kişi için bu ev gerçekten akıllı değil midir? Zayıf yapay zeka birçok alanda şimdiden kullanılmaya başlandı. E-posta adresinize gelen çöp e-postaları yakalayan yazılım, izlediğiniz ve sevdiğiniz filmlere göre size yeni film öneren Netflix uygulaması, gideceğiniz yere sizi en hızlı ulaştıracak yolu çizen harita uygulaması günlük hayatta farkına varmadan kullandığımız zayıf yapay zeka örnekleri.

Güçlü Yapay Zeka

Genel yapay zeka ya da insani yapay zeka gibi adlarla da anılan bu kavramı her konuda insan kadar zeki olan bilgisayar olarak tanımlayabiliriz. Elbette güçlü yapay zeka geliştirmek zayıf yapay zeka geliştirmekten çok daha zor, çünkü bilgisayarın neden sonuç ilişkisi kurma, plan yapma, problem çözme, soyut düşünme, karmaşık kuramları kavrama, hızlı öğrenme ve deneyimlerden sonuç çıkarma gibi yetileri olması gerekiyor. 2011’de IBM Watson’ın Ben Bilirim adlı televizyon yarışmasında tüm zamanların en başarılı yarışmacıları Brad Rutter’ı ve Ken Jennings’i yenmesi büyük bir başarı olarak sunulsa da IBM Watson bu başarının farkında bile değildi. Sınırları çizilmiş bir alanda çalışabilen bir yapay zeka geliştirmek nispeten kolay, zayıf yapay zekadan güçlü yapay zekaya geçiş çok zor.

Örneğin e-postalarınızı tarayarak çöp mesajlarla normal mesajları ayırt eden yazılım klasik bir zayıf yapay zeka olarak değerlendirilebilir. Ancak e-postaları tarayarak ne manaya geldiğini “anlayabilmek” ve buna göre hareket etmek çok daha zor bir görev. Siz bir e-postayı okuduğunuzda bunu anlarsınız, ama bu yapay zeka için çok zor bir görev. Bilgisayar bilimci Donald Knuth’un dediği gibi “yapay zeka insanların düşünerek yaptığı birçok şeyi başarıyla yapabiliyor, ancak insanların ve hayvanların düşünmeden yaptığı çoğu şeyi yapamıyor”. Bisiklet sürmek 5 yaşındaki bir çocuğun bile düşünmeden yapabileceği bir işken yapay zekanın henüz başaramadığı bir iş.

Bizler için hayli kolay görevler yapay zeka için inanılmaz zorlukta olabiliyor, bu nedenle de güçlü yapay zekanın geliştirilmesi -belki de hiç geliştirilemeyecek- zaman alıyor. Güçlü yapay zekanın geliştirilebileceğini düşünen yüzden fazla bilim insanıyla yapılan bir ankete göre güçlü yapay zeka düzeyine 2040’ta ulaşılacağı tahmin ediliyor.

Süper Yapay Zeka

Güçlü yapay zekadan bahsetmişken süper yapay zeka dan da bahsetmekte fayda var. Süper yapay zeka her konuda insandan çok daha üstün olan yapay zeka olarak tanımlanıyor ve birçok insanı ürküten de bu tanım. Süper yapay zekanın yanında insan, insanın yanındaki kuş gibi kalabilir. Elbette bugün için tam anlamıyla güçlü yapay zeka ya da süper yapay zeka diyebileceğimiz bir yapay zeka yok, yakın gelecekte de olması beklenmiyor ama bu olmayacağı anlamına gelmiyor. Güçlü yapay zekaya ulaşıldığı andan itibaren süper yapay zekanın yolu açılmış olacak. Çünkü bilgisayarların hız, bilgi depolama kapasitesi, işlemciler arası veri alışveriş hızı, sürekli çalışabilme yetisi gibi özellikleri insanların bunlarla kıyaslanabilecek özelliklerinden çok daha iyi. Beyindeki bir nöron maksimum 200 Hz ile çalışabilirken günümüzde bir mikroişlemci 2GHz ile çalışabiliyor. Bir başka deyişle bugün bile makineler insan beyninden 10 milyon kat hızlı çalışıyor. İnsana denk bir zeka düzeyine ulaşan güçlü yapay zeka burada durmayacak ve kendini geliştirmeye devam edecektir. Kendini geliştirmeye programlanmış olmasa bile, insan kadar zeki bir yazılım kendini geliştirmesi gerektiğine karar vererek bu yönde çalışmaya başlayabilir.

Bu konulara da göz atın

Bilgisayarsız Kodlama

Sitemize içerik eklemek ister misiniz ?