Yardımcı Yan Menu
Sosyal Eklentiler
Sezaryeni gerektiren durumlar

Sezaryeni gerektiren durumlar

  • yönetim
  • | 02.11.2019 12:59
  • | çoğul gebelik, rahim cerrahisi, büyük bebek

Bazı durumlarda anne adayları normal doğum konusunda yeterince bilinçli ve istekli olsalar da doğomun sezaryen ile yapılması gerekebiliyor. Ancak bu endikasyonlar tüm doğumların sadece yüzde 15 - 20'sini oluşturuyor. Kadınların yüzde 80'i normal doğurabiliyor. Sezaryeni gerektiren durumları aşağıdaki gibi sıralayabiliriz :

Annenin sağlık durumu

Annenin kalp hastalığı, doğumsal kalça çıkıklığı ya da doğum kanalı darlığı bulunması normal doğumun mümkün olmayacağını hamileliğin en başında ortaya koyuyor.

Bebeğin ters gelmesi

sezaryeni gerektiren durumlar

Bebeğin doğum kanalına başı ile değil, makattan ya da koldan gelmesi sezaryen ile doğumu gerektiriyor. Bu durumda normal doğumu zorlamak çocuğun travmatize olmasına neden oluyor, annenin hayatını da tehdit ediyor.

Rahim cerrahisi geçirmiş olmak

Annenin geçmişte yaşadığı miyom ve sezaryen ameliyatlarında rahimde kesi yapılmış olması, normal doğumda rahmin aynı yerden yırtılması riskini yarattığı için bu hastalara sezaryen öneriliyor. Ancak günümüzde ilk doğumunu sezaryen ile yapan hastaların ikinci doğumunu normal yapması uygun hasta ve uygun merkez koşulu ile mümkün olabiliyor. Hastanın bu isteğini doktoru ile görüşmesi gerekiyor.

Çoğul gebelikler

Çoğul gebeliklerde ölü doğum oranları artış gösterdiği için ikiz gebeliklerde gerekli görülen durumlarda, üç ve üzeri gebeliklerde ise mutlaka sezaryen uygulanıyor.

Büyük bebek

Bebeğin doğum aralığının 4kg'nin üzerinde olması halinde komplikasyon riski yükseldiği için özellikle doğumun uzaması söz konusu ise ya da annenin diyabet hastalığı varsa sezaryen düşünülüyor. Büyük bebekle karşılaşma oranı tüm gebeler içinde yüzde 9 olarak görülüyor.

Plasentanın önde gelmesi

Gebelik takibi sırasında fark edilip anneye önceden bildirilen bu durum, sezaryen gerekli kılıyor. Bu durum sezaryen endikasyonları arasında yüzde 3'lük bir bölümü oluşturuyor.

Enfeksiyonlar

HIV pozitif kadınlarda sezaryen ile doğum, hastaliğın bebeğe bulaşmasını önemli oranda azaltıyor. Genital herpes (HSV-2) ise doğum kanalında temas ile bebeğe bulaştığı ve yenidoğanda yüksek ölüm oranları ile seyrettiği için bu enfeksiyonu taşıyan annelere sezaryen öneriliyor.

Acil durumlar

Uzamış doğum eylemi, bebeğin içeride kakasını yapması, kordon dolanması, bebeğin kalp atışlarının düşmesi, baş - pelvis uyumsuzluğu, plasentanın ayrılması, bebeğin oksijensiz kalması, annenin kan basıncının yükselmasi gibi durumlar normal doğum esnasında fark edilip hemen sezaryene dönülebiliyor.

Bu konulara da göz atın

Bilgisayarsız Kodlama

Sitemize içerik eklemek ister misiniz ?