Yardımcı Yan Menu
Sosyal Eklentiler

Saç dökülmesine yol açan nedenler

  • yönetim
  • | 08.11.2019 22:07
  • | saç dökülmesi, saç dökülmesinin nedenleri

Saç dökülmesi nedir?

Saçların rutin bir dökülme düzeni bulunuyor. Örneğin mevsim geçişlerinde artan saç dökülmeleri normal kabul ediliyor. Özellikle yaz mevsimi bittiğinde saçlar yoğun güneş ışını, havuz ve deniz suyuna maruz kalarak kuruyor ve yıpranıyor. Bu nedenle dökülme artıyor, ömrünü tamamlamış saç da kendiliğinden veya dış etkenlerle dökülüyor. Dökülme aylarca devam ediyor, uzun sürüyor ve saçlarda belirgin seyrelme oluyorsa bir dermatoloji hekimine başvurmak gerekiyor.

Saç dökülmesine yol açan nedenler neler?

Günde ortalama 50-100 adet saçın dökülmesi normal kabul ediliyor. Bu sayının üstünde bir dökülmede ise altta yatan pek çok hastalık olabileceğinden öncelikle bunların araştırılması gerekiyor. Saçlar çok farklı nedenlerle dökülebiliyor.

Androjenik alopesi ya da erkek tipi saç dökülmesi olarak adlandırılan dökülme tipinde, saç dökülmelerinin en sık rastlanan sebebi genetik geçiş olarak karşımıza çıkıyor. Yani erkek tipi hormonlara karşı kalıtsal bir duyarlılık nedeniyle oluşuyor. Bu dökülme düzeni olan kadınlarda saçlarda azalma ve incelme gelişiyor ancak kellik oluşmuyor. Daha çok saçlı deride seyrelme şeklinde görülüyor. Erkeklerde ise 20'li, 30'lu yaşlarda başlayan alın bölgesinde saç çizgisinin çekilmesi ile sonra da tepe bölgesinin incelip açılmasıyla kellik gelişiyor.

saç dökülmesi nedir ?

Diğer nedenlere bakacak olursak; uygun olmayan saç bakımı ve kozmetik ürün kullanımı da saçları döküyor. Kimyasal maddelerin yoğun uygulandığı boya, renk açma, düzleştirme veya perma gibi yöntemler, uygun koşullarda yapılmazsa saça zarar verebiliyor. Bu yöntemlerin sık uygulanması da saçı zayıflatıp kırılmasına neden olabiliyor.

Doğum sonrasında ise hormonlann eski haline dönmesiyle birlikte ortalama dört - altıncı aylarda saçlarda dökülme başlıyor. Gebelik boyunca artan östrojen hormonuna bağlı olarak saçlar dökülmezken, doğum sonrası azalan hormonların etkisiyle ani bir saç dökülmesi başlıyor. Bu durum annelerde büyük bir endişe yaratıyor. Ancak bunun geçici bir durum olduğunu bilmek gerekiyor.

Yüksek ateş, ağır enfeksiyon ve soğuk algınlığı sonrasında dört hafta ile üç ay içinde yoğun bir saç kaybı gelişebiliyor. Fazla veya az çalışan tiroid bezi hastalığı da kronik saç kaybına neden olabiliyor. Tiroid hormonları vücudumuzun metabolizmasını düzenleyen hormonlar. Bu yüzden hem eksikliği hem de fazlalığı direkt olarak saç folliküllerini etkiliyor.

Proteinden ve karbonhidrattan çok fakir diyetler yapan kişilerde iki - üç ay sonra yoğun bir saç dökülmesi gelişebiliyor. Pek çok ilaç saç dökülmesi yapabiliyor. Yüksek doz A vitamini, androjenler, mantar tedavisinde, hipertansiyon tedavisi için kullanılan ilaçlar ve bazı ağrı kesiciler, şişlik gidericiler, pıhtılaşma önleyiciler ile kanser, tiroid, epilepsi, hormon ve ülser tedavisinde kullanılan ilaçlar da geçici bir süre saç dökülmesine neden olabiliyor. İlaçlara bağlı saç dökülmeleri genellikle geri dönüşümlü oluyor. Demir eksikliği de saç dökülmesine yol açıyor. Kadınlarda adet kanamaları nedeniyle demir eksikliği daha sık görülüyor. Bu durumun mutlaka tedavi edilmesi gerekiyor.

Stres, saç dökülmesine neden olan faktörler arasında yer alıyor. Kronik stres immün sistemi etkileyerek saçların dökülmesine yol açıyor. Polikistik over hastalığı da çok sık karşılaşılan nedenlerden biri. Artan androjen (erkek tipi) hormonlannın etkisiyle erkek tipi saç dökülmesi görülürken duruma akne, kilo artışı ve depresyon eşlik edebiliyor.

Büyük cerrahi operasyon geçiren hastalarda da bir - üç ay içinde aşın saç dökülmesi gözleniyor.

Tedaviye nasıl karar veriliyor?

Saç dökülmesi şikayeti ile gelen hastalarda altta yatan nedenin belirlenmesi gerekiyor. Öncelikle kan tetkikleri yapılarak demir, çinko, blotin gibi elementlerin eksikliğinin saptanması, tiroid veya başka bir hastalık olup olmadığının kontrol edilmesi, dökülmenin kullanılan bir ilaca bağlı oluşup oluşmadığının araştırılması önem taşıyor. Dökülme düzenine bakılarak, dökülme türünün erkek tipi bir saç dökülmesi mi, yoksa saçlı deride yaygın bir saç dökülmesi mi olduğuna karar veriliyor.

Bu konulara da göz atın

Bilgisayarsız Kodlama

Sitemize içerik eklemek ister misiniz ?