Yardımcı Yan Menu
Sosyal Eklentiler

Omurga fıtığı nasıl oluşuyor

  • yönetim
  • | 15.11.2019 16:33
  • | omurgada fıtık, omurga fıtığı nelere sebep olur

OMURGA FITIĞI NASIL OLUŞUYOR ?

Omurganın kendi içinde bir dengesi var. Omurganın üstüne binen yükü en iyi ve ekonomik şekilde savuşturması için bu denge büyük önem taşıyor. Bunu sağlarken omurlar arasında amortisör görevi yapan yani binen yükü emen diskler bulunuyor. Elastik bir dokudan oluşan bu diskler, üstüne binen yükü sahip oldukları sıvı içeriği sayesinde emiyorlar ve bununla birlikte hareketi sağlıyorlar. Emme ve hareketi sağlarken çeşitli faktörlerden dolayı yük dağılımı değişirse, mikro ve makro travmalar olursa, çevresel faktörler gelişirse, ek olarak kişinin genetik faktörleri ve kullanım şekli de bunun içine girerse diskin yapısı bozuluyor. Bu sürece diskin "dejenerasyonu" yani bozulması deniyor. Sonrasında eğer disk içi basınçta kontrolsüz bir yüklenme olursa, bu zeminden ani veya kronik bir basınç artışı ile beraber iki omur arasında yastıkçık görevi yapan diskin içindeki materyal, kendini çevreleyen fibrotik dokunun dışına çıkarak omurilik veya omurilikten çıkan sinirlere bası yapmaya başlıyor. Bu basıdan dolayı oluşan klinik tabloya fıtıklaşma deniyor.

FITIKLAŞMA NELERE SEBEP OLUYOR ?

omurga fıtığının sebepleri

Omurlar arasındaki normal sağlıklı disk, dejenere oldukça esnekliğini kaybederek, aralıktan dışarıya taşabiliyor ve bu taşma MR çekildiğinde görülebiliyor. Ancak her dejenerasyon fıtıklaşma olarak tanımlanmıyor.

Vakaların yaklaşık yüzde 20-30'u atıklaşıyor, diğerleri ise dejenere olmaya veya vücut tarafından tolere edilip, ağrısız kullanılmaya devam ediliyor. MR raporlarında yazanlar ise aslında bu tablonun resmedilmesi ve yorumlanması oluyor. Eğer hastanın ağrı, kuvvet kaybı gibi klinik belirtileri yoksa bu tabloya bakarak fıtık demek doğru değil. Örneğin bel ağrılarının sadece yüzde 5’i gerçekten bel fıtığı oluyor, yüzde 95’i başka faktörlere bağlı ortaya çıkıyor. Ancak hastaların da yüzde 95’i bel fıtığı olduğunu düşünüyor ve ilk sorusu tedavisinin cerrahi ile yapılıp yapılmayacağı oluyor. Oysa bu çok yanlış bir yaklaşım. Omurgada dejenerasyon her zaman oluyor ve omurga bunlara kendince uyum sağlıyor. Bu durum devam ettikçe vücut da buna adapte oluyor.

Süreç içinde eğer iki omur arasındaki materyal çıkıp sinire bası yaparak klinik bulgu verirse ve bu durum cerrahi dışı tedavi yöntemleri ile toparlanmazsa veya nörolojik tablo kötü olursa, o zaman gerçek bir bel fıtığı veya cerrahi tedavi gerektiren bir bel fıtığı gündeme geliyor. Bütün bel fıtığı vakalarının sadece yüzde 15'i cerrahi tedavi gerektiriyor.

Bu konulara da göz atın

Bilgisayarsız Kodlama

Sitemize içerik eklemek ister misiniz ?