Yardımcı Yan Menu
Sosyal Eklentiler

Öğretmenim lütfen bu kitabı okurmusun kitap özeti

  • yönetim
  • | 04.01.2020 16:55
  • | Hasan Yılmaz

Kitabın yazarı : Hasan Yılmaz
Kitabın yayınevi : Çizgi Kitabevi Yayınları
Sayfa sayısı : 243 sayfa

Bu kitap bütün öğretmenler ve öğretmen adaylarınca okunması gereken bir kitap. Öğretmenliğin gerçek boyutları; öğretmenlerin yaptıkları, çoğu zaman farkında olmadıkları alışılagelmiş yanlışlar; öğretmenlerin mesleklerinde kendilerini geliştirebilmeleri için kişisel gelişim yöntemlerini bu kitapta bulabilirsiniz. Yazar kitabın önsözünde şöyle diyor:

“Bu kitap öncelikle bilgi bankanıza ilave yapmak için değil, duygu ve düşünce bankanızı zenginleştirmeniz için yazılmıştır. En başta gelen amacım öğretmen olarak seçeneklerinizi artırmak, gelişmek ve değişmek için size fırsatlar sunmaktır. Her sayfayı okudukça, önünüzdeki iki okul günü içerisinde bu fikirleri ve bilgiyi nasıl uygulayabileceğinizi düşünün. İvedi bir uygulama olmadıkça, yerine getirmek istediğiniz değişikliklerin gerçekleşmeyeceğini araştırmacılar bize söylemektedirler. Bu kitapta aktarılanları önemseyin, daha da önemlisi kullanın onları. Bir eğitim kahramanı olmak için kullanın. Görevini sadece matematik, tarih, coğrafya, fizik... öğretmek zanneden ve insan yetiştirmeyi unutan meslektaşlarınızla olan farkınızı görmek için kullanın. Kendi hayatınıza yüklediğiniz anlamı zenginleştirmek ve daha coşkulu bir hayata sahip olmak için kullanın. İnsan yetiştirme sorumluluğunun gerektirdiği işleri daha eğlenceli ve verimli kılmak için kullanın.

Üzerinde en çok konuşulan ve yazılan öğretmenlik mesleği dışında bir başka meslek tanıyor musunuz? Sanıyorum yok. Mesleği bu kadar önemli kılan özelliğin ne olduğunu hiç düşündünüz mü? Sıradan sözler ile ifade edilirse şöyle söylenecektir: ‘Hakimini de mühendisini de, devlet adamını da öğretmenler yetiştirir.’ Bu söylenen tabii ki doğru. Ancak öğretmenlik bu geleneksel değerlendirmenin dışında daha farklı ve fazla bir öneme sahip olmalı. Nedir onu bu derece önemli ve kutsal kılan özellikler? Sizin için özel öneme sahip bir eşyanızı, sözgelişi kaleminizi veya otomobilinizi bir başkasına ödünç verirken tedirginlik yaşar mısınız? Sanıyorum az ya da çok bir tedirginlik duyarız. Peki; çocuklarımız eşyalarımızdan daha mı az değerli? Asla ! Ama onları, belki isimlerini bile bilmediğimiz, sadece görevinin öğretmenlik olduğunu bildiğimiz insanların eline bırakmıyor muyuz? Onlara karşı bu güveni duymamızı sağlayan sebepler nelerdir? Öğretmenler sadece matematiği, ana dili, tarih veya coğrafyayı iyi bilen ve bildiklerini aktaran insanlar mı? Ya da öyle mi olmalı? Sahi öğretmenlik ne demek, hiç düşündünüz mü?”

Kitap iki ana bölümden meydana gelmektedir. Birinci ana bölümde, çok sık rastlanan ve benim “öğretmenlerin cehennemlik günahları” olarak isimlendirdiğim “öğretmen hataları” aktarıldı. İkinci ana bölümde ise “öğretmeni” “eğitim kahramanı” yapmaya yarayan yöntemlere yer verildi.

Bu konulara da göz atın

Bilgisayarsız Kodlama

Sitemize içerik eklemek ister misiniz ?